Hyvä tietää Japanista

Japanin syvä puuterilumi, kiehtova kulttuuri, herkullinen ruoka ja edullinen hintataso houkuttelevat yhä uusia elämysmatkaajia hiihtolomalle nousevan auringon maahan. Mitä Japaniin matkaavan laskettelijan tai lumilautailijan tulisi tietää?

Sää

Japanin laskettelukausi on pitkä, marraskuusta toukokuuhun, mutta varmimmin laskettelukelit ovat kohdillaan tammi-helmikuussa pääsaarella Honshulla, jossa suurin osa kohteistamme sijaitsee. Pohjoisella Hokkaidon saarella parhaat kelit jatkuvat vielä pitkälle maaliskuuhun. Hokkaidolla kohteemme on Niseko. Hyvä laskettelusää japanilaisittain tarkoittaa tasaista lumisadetta useana päivänä viikossa. Kirkkaita aurinkoisia päiviä Japanissa on harvemmin kuin Alpeilla. Lämpötila on tavallisesti sopivasti 5–10 astetta pakkasen puolella.

Hintataso

Japani on edullinen matkakohde. Etenkin ruoka ja juoma on huokeaa. Hyvä rinnelounas maksaa 5–8 euroa ja iso olut ravintolassa on kolmen, neljän euron kieppeillä. Myös hissiliput ovat Alppeja edullisemmat, kohteesta riippuen noin 30–35 euroa per päivä.

Palvelutaso ja kulttuuri

Japanilaiset ovat uskomattoman kohteliaita ja ystävällisiä matkaajia kohtaan. Olo on aina hyvin tervetullut, vaikka kielimuuri tavallisesti hankaloittaakin kanssakäyntiä. Laskettelukohteiden infrastruktuuri ja palvelutaso ovat kaukana huippumoderneista suurkaupungeista. Esimerkiksi hyvin suosittuun Hakuban keskukseen avattiin ensimmäinen pankkiautomaatti vasta pari vuotta sitten. Eri kohteiden kesken on tosin suuria eroja: Niseko on palvelutasoltaan lähimpänä eurooppalaisia moderneja huippukohteita, Myoko taas kauimpana. Tutustu seuraavilla sivuilla kohde-esittelyihimme ja kysy rohkeasti meiltä lisätietoja. Autamme mielellämme kohteen valinnassa!

Säännöt

Japanin metsät ja takamaastot ovat maailman parasta offpistemaastoa. Rinteiden ulkopuolella kurvailu leveillä suksilla on kasvattanut Euroopassa suosiotaan valtavasti viime vuosina, mutta Japanissa ilmiö on tuoreempi. Japanin laskettelukeskuksista vain muutama on ehtinyt reagoida trendiin ja määritellä selkeät säännöt, missä ja miten rinteiden ulkopuolella saa lasketella. Nisekossa ja Cortinassa offpistelaskettelu on parhaiten organisoitu: sallittuja alueita on todella paljon, ja ammattitaitoiset ski patrolit arvioivat, milloin rinteiden ulkopuolella laskeminen on riittävän turvallista. Sen sijaan esimerkiksi Myokossa ja Nozawassa selkeästi sallittuja vapaalaskualueita on vähemmän, eikä valvonta ole yhtä huolellisesti organisoitua. Oppaamme kohteissa tietävät kunkin kohteen säännöt ja antavat vinkit ja varoitukset, joiden avulla myös rinteiden ulkopuolella voi laskea turvallisesti. 

Hissiliput ja rinnealueet

Japanin kohteidemme korkeuserot ovat toista kilometriä ja hyvin hoidettuja rinteitä on kymmeniä. Japanin laskettelukeskukset eivät kuitenkaan ole yhtenäisiä yhden kylän ympärille levittäytyviä rinnealueita kuten esimerkiksi Alppien suuret keskukset tai Levi Suomessa. Esimerkiksi Hakuba ja Myoko koostuvat useista toisiaan lähellä sijaitsevista keskuksista, joilla ei ole yhteistä hissilippujärjestelmää. Tämän vuoksi hissilippuja ei kannata hankkia koko matkan ajaksi kerralla, vaan ostaa päivälippuja kullekin päivälle sen mukaan, millä alueella haluaa laskea. Oppaamme kohteissa auttavat valitsemaan oikeat päiväliput ja vinkkaavat kulloinkin saatavilla olevista tarjouslipuista – japanilaiset rakastavat erilaisia erikoistarjouksia.

Oppaat

Elämysmatkojen kokeneiden kohdeoppaiden tärkein tehtävä on auttaa sinua nauttimaan lomastasi. He auttavat ja neuvovat sekä laskupäivien että iltaohjelman suunnittelussa, paikallisten tapojen ja käytäntöjen ymmärtämisessä sekä päiväretkien järjestelyissä. Koko kymmenen vuoden Japanin kokemuksemme on käytettävissänne oppaidemme kautta.

Tokion lisäpäivät maksutta

Japanin laskettelumatkaan kannattaa yhdistää lopuksi tutustuminen Tokioon. Kaupunkilomapäiviä voi lisätä matkan loppuun paluulentoa siirtämällä ilman lisähintaa. Majoituksen voi valita itsenäisesti tai suosittelemiemme hotellien joukosta.