Ihana Japani!

Mikä on parasta Japanissa? “Lumi, hyvä ruoka ja onsenit!” vastaa Elämysmatkojen Nisekon kohdeopas Aino, joka luotsasi kausina 2016-2018 jo kolmena vuotena asiakkaitamme Japaniissa. Aino päätyi kaukokohteiden kohdeoppaaksi oman laskuharrastuksen ohjaamana kotimaan ja Euroopan kohteiden kautta. “Japanissa kun kerran käy niin sinne pitää päästä aina uudestaan!”. Ainon mukaan Elämysmatkojen Japanissa laskeva asiakaskunta on ollut todella vaihtelevaa aina kokeneista laskijoista ensimmäistä kertaa rinteiden ulkopuolista laskua kokeileviin.

Aino suosittelee Japania matkakohteena “Kaikille! Erityisesti kulttuurista, ruoasta ja hienoista maisemista kiinnostuneille.” Matka-aika kannattaa valita omien mieltymysten mukaan, alkukaudella (tammi-helmikuu) lunta tulee lähes joka päivä ja puuteri on kevyttä. “Hiihtolomien aikaan ja maaliskuussakin laskemista riittää, mutta aurinko paistaa enemmän, sää on nautittavampi ja lumi säilyy edelleen kevyenä”, lisää Aino.

person holding snowboard
Photo by Hamish Duncan on Unsplash

Matkakohteisiimme kuuluu useita ruuhkattomia keskuksia, joista löytyy rinteitä ja metsälaskuja päiväkausiksi, joten voit nauttia reissustasi omaan tahtiisi. Lumi on erilaista, kuivaa ja kevyttä ja sitä on aina takuuvarmasti reilusti enemmän. “Ei Japanin suuria lumimääriä tai lumen keveyttä hehkuteta turhaan.” 

uramaki on chopping boards
Photo by Daniel Apodaca on Unsplash

Lämmin vastaanotto, siistit huoneet ja yleiset tilat, erinomaiset ravintolat ja mukavat onsenit tarjoavat laskupäivän jälkeen kaiken mitä laskija kaipaa. Japanilainen after-ski onkin yleisesti onsen eli kuuma luonnonlähde, joita osa majoitusvaihtoehdoistamme tarjoaa jopa omissa tiloissaan.  Hiihto-oppaamme Ainon sanoin Japanin erikoisuuksia ovat: “Kulttuurin monipuolisuus, paljon nähtävää eri aikakausilta, ruokakulttuuri ja tavat. Ruoka on maistuvaa, monipuolista, terveellistä ja etenkin hiihtokeskusten ulkopuolella edullista. Hyvä hinta-laatu suhde. 

Loma Japanissa vie ajatukset todella pitkälle arjesta, aikaero Suomeen vähentää automaattisesti työsähköposteihin reagoimista ja kulttuurin erilaisuus takaa sen, että hämmästeltävää riittää eikä aika käy pitkäksi. Oppaamme Ainon ovat yllättäneet esimerkiksi arkisten asioiden hoitamiseen liittyvät erikoisuudet:  “Perus arkiset asiat, kuten hammastahnan tai pyykinpesuaineen osto, voivat osoittautua joskus yllättävän haastaviksi.”

White cherry blossom hanging from a tree over an Asian-style roof
Photo by Galen Crout on Unsplash

Japanin ehdottomia vahvuuksia matkakohteena ovat turvallisuus sekä hygieniataso. Siisteys pistää silmään, ja esimerkiksi wc-tilat ovat poikkeuksetta puhtaat. Japanilaisen kulttuurin järjestelmällisyyteen yhdistyy ylitsevuotava kohteliaisuus ja toisen ihmisen huomioonottaminen. Kun asiakas astuu Japanissa ravintolaan, koko henkilökunta kokkia myöten toivottaa hänet sydämellisesti tervetulleeksi. Pois lähdettäessä huikataan yhdessä kiitokset ja näkemiin. Kevyet kumarrukset kuuluvat kaikkiin palvelualan ammatteihin.

Japani on mainettaan edullisempi ja erityisesti ruokailuun kuluu vähemmän rahaa kuin esimerkiksi Euroopan hiihtokeskuksissa. Japanissa on myös vahva lähiruokakulttuuri, paikallisia tuottajia kannustetaan kumppanuusmaatalouden keinoin. Maassa tästä menetelmästä käytetään nimeä Teikei – joka tarkoittaa suoraan suomennettuna ”ruokaa, jolla on kasvot”. Teikeillä on Japanissa pitkät juuret, toimintaa on harjoitettu jo yli 40 vuoden ajan. Lisätietoja paikallisista erikoisuuksista ja vinkkejä lähiruokapaikkoihin saat kohdeoppaaltamme!

Hakuban ja Myokon matkaan voi yhdistää päiväretken maailmankuuluun Jigokudanin puistoon. Puiston alueella elää noin 200 japaninmakakia, jotka kylpevät päivittäin kuumissa lähteissä selvitäkseen ankarasta talvesta. Vaikka paikalla on paljon turisteja, apinat nautiskelevat veden lämmöstä omassa rauhassaan, eikä vierailu tunnu tunkeilulta niiden luonnolliseen elinympäristöön. Vaikka lumiapinat ovat tottuneet ihmisiin, silmiin katsomisen lisäksi ruokkiminen on kielletty.

Lue lisää vierailusta lumiapinoiden paratiisiin >>

people eating inside stall beside street
Photo by Michael Gluzman on Unsplash

Jos haluat samalla reissulla tutustua myös yhteen maailman vilkkaimmista metropoleista, voit yhdistää reissuusi helposti muutaman lisäpäivän Tokiossa meno- tai paluumatkalla. Tokiossa on äärimmäisen monipuolinen ruokakulttuuri ja valtava määrä ravintoloita (noin 160 000), joka on kuusi kertaa enemmän kuin New Yorkissa. Tokiossa on myös rajaton määrä ostos-, viihde-, kulttuurikohteita sekä monia erinomaisia museoita, historiallisia temppeleitä ja puutarhoja. Vastoin yleistä käsitystä Tokiosta löytyy lisäksi useita houkuttelevia puistoja aivan kaupungin keskustassa.

Japanin laskukohteissa arvostetaan myös nuorempia vieraita ja monissa paikoissa on paljon aktiviteetteja ja tekemistä myös rinteiden ulkopuolella. Kohteesta kannattaa myös tarkistaa onko siellä saatavilla hiihtokouluja tai lapsiparkkeja. Useimmat kohteet tarjoavat myös lastenhoitopaikkoja perheen pienimmille. Japanissa on lumiapinoiden lisäksi paljon eläimiä, joita ei muissa maissa tavata. Helpoimpia bongauksia ovat peurat, joita liikkuu koko maassa.

brown animal surrounded green plants
Photo by Naomi Suzuki on Unsplash