Kaatumiset ja tippumiset

Varsin suuri osa Alpeilla tapahtuvista onnettomuuksista ovat tippumisia ja kaatumisia. Niitä varten on vaikea perehdyttää etukäteen tai antaa toimivia ohjeita niiltä varautumiseen. Suurimmalla osalla meistä on riittävä itsesuojeluvaisto niin, että emme lähde paikkoihin jotka tuntuvat liian vaativilta.

Siinä vaiheessa kun rupeaa tuntumaan siltä, että olo ei ole enää rento vaan eteneminen on jäykkää ja kaatuminen/tippuminen alkaa pelottamaan, niin silloin otetaan köydet esiin ja ruvetaan etenemään köysistössä. Köysistössä liikkumista täytyy erikseen opetella. Kirjallisuutta aiheesta löytyy paljon, ja vuoristo-oppaat käsittelevät tätä osa-aluetta esimerkiksi hiihtovaellusviikoillamme.

Yksi tärkeä varoitus kuitenkin on tärkeä antaa tässä yhteydessä: Moni väheksyy kaatumisen ja sen seurauksena tapahtuvan liukumisen riskiä, varsinkin talvella suksilla liikuttaessa. Mutta jos esim. pitkän lumettoman kauden (2-3 viikkoa) jälkeen jyrkällä jäisellä rinteellä kaatuu niin vauhti kasvaa hyvin nopeasti niin kovaksi, että pysäytys on melkeinpä mahdotonta. Ja vaikka itse jäisellä rinteellä liukuminen ei aiheuttaisikaan muuta kuin mustelmia niin muistakaa aina olla tarkkana sen suhteen mitä rinteen alla on jos vauhtia ei saa pysäytettyä. Suomalaisillekin on sattunut hyvin vakavia onnettomuuksia kun on kaaduttu jäisellä rinteellä ja liuttu alla olevaan railoon.

Myoko, Japani. Puuteriparatiisi.

KUINKA VOIN AUTTAA?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Asiantuntijamme ovat käytettävissänne.

(09) 622 70 940

info@elamysmatkat.com