Sään muuttuminen

Vuorilla säät muuttuvat usein paljon nopeammin kuin alavilla tasangoilla. Huono tai hyvä sää voi myös olla erittäin paikallista. Viereisessä laaksossa, vain muutaman kilometrin päässä, voi sataa lunta päivätolkulla samaan aikaan kun itse paistattelemme auringon paisteessa.

Vuoristosäitä on vaikea ennustaa mutta silti aina kun lähdetään kiipeilemään vuorille tai hiihtelemään rinteiden ulkopuolelle niin pitäisi olla ainakin jonkinlainen haju siitä mitä sääennustus sanoo. Nopea sään muuttuminen ja keskelle pilviä ja nollanäkyvyyttä joutuminen saattaa muuttaa mukavan aurinkoisen lasketteluretken selviytymistaisteluksi.

Ennenkaikkea kesällä kiipeilytouhuissa ja keväisin hiihtovaelluksilla on huomattu, että suomalaiset tykkäävät kantaa paljon varusteita mukanaan. Ikäänkuin periaatteella, että otetaan varusteet mukaan kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja varten. Tämä saattaa olla järkevää ja turvallista Lapissa missä ollaan tosiaan omillaan ja takaisin sivilisaatioon pääseminen kestää joka tapauksessa pitkän aikaa.

Mutta Alpeilla, missä pelastusmiehistöt ovat yleensä lähellä ja kiipeily-ja vaellusreitit ovat vaativimpia fyysisesti ja teknisesti niin yleensä turvallisempaa on valita varusteet todellakin ajatuksella ja liikkua nopeasti ja kevyesti. Vuoristoissa keveys ja nopeus ovat yhtä kuin turvallisuus. Kun huonon sään saapuminen yleensä nähdään kuitenkin 1-2 tuntia etukäteen niin Alpeilla yleensä tässä ajassa päästään turvallisille paikoille jos vaan pystytään tarvittaessa liikkumaan erittäin nopeasti lyhyitä jaksoja. Toki tärkeätä on myös hyvä kunto joka mahdollistaa nopean liikkumisen.

Myoko, Japani. Puuteriparatiisi.

KUINKA VOIN AUTTAA?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Asiantuntijamme ovat käytettävissänne.

(09) 622 70 940

info@elamysmatkat.com