Uudet Haute Route hiihtovaellukset

Haute Route hiihtovaellukset

Haute Route vuoristovaellus kahden ehkä Alppien kuuluisimman alppikylän välillä on ikivanha klassikko. Näiden kahden kylän väliä on kuljettu jalkaisin ja suksin jo yli sata vuotta. Tutustu alla eri vaellusohjelmiin ja valitse sinulle parhaiten sopiva ohjelma.

Hiihtovaellusmatkoilla etenemme päivittäin 10 – 20 kilometriä lähinnä nousukarvoja käyttäen ja hiihtäen. Myöhemmin keväällä saatamme joutua myös kävelemään ja kiipeämään lyhyitä pätkiä suksia kantaen. Paras ajankohta on keväällä maaliskuun puoliväli – toukokuun alku, jolloin on usein aurinkoista ja lämmintä ja lumivyöryvaara on pienempi. Yövymme vuoristomajoissa joissa syödään illallinen ja aamiainen. Lounas kannetaan mukana repuissa. Vuoristomajoja käytettäessä repussa ei tarvitse kantaa mukana suunnatonta varustemäärää, joten myös lasketteluosuuksista pääsee nauttimaan täysipainoisesti.

Ensimmäistä kertaa hiihtovaelluksille lähtevälle suosittelemme Verbier – Zermatt reittiä. Se on lyhyempi mutta tarjoaa kuitenkin samoja upeita maisemia ja fiiliksiä kuin pidempi Chamonixistä lähtevä reitti. Lisäksi viikon loma riittää sen läpi käymiseen. Itse vaellus tällä reitillä kestää 4-5 päivää. Hyvästä hiihdosta kiinnostuneille suosittelemme Skier’s Haute Routea, Andermattista Engelbergiin.

Chamonix – Zermatt reitille on monta eri vaihtoehtoa, me valitsemme vaihtoehdon lähtijöiden määrän ja mielihalujen mukaan. Yksi suosituimmista reiteistä menee Verbierin läpi ja tämä mahdollistaa sen, että osa porukasta (kokeneemmat) voivat lähteä Chamonixista ja loppuosa porukasta liittyy mukaan vasta Verbierissä.

HUOM! Vaelluksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että kaikki jaksavat koko vaelluksen läpi sekä kuntonsa että laskettelutaitojensa puolesta. Mikäli fyysinen tai tekninen osaaminen on yksittäisen henkilön osalta puutteellisella tasolla, jatkaa ryhmä vaellusta ja ko. henkilö siirretään pois vuorilta tilanteen salliessa.

Taito- ja kuntovaatimukset vaellukselle:

Minkäänlaista kiipeily- tai jäätikkökokemusta ei tarvita. Nämä taidot opetamme matkan varrella. Kuntotason tulisi olla kohtuullisen hyvä, liikumme päivittäin 2000-3700 metrin korkeuksilla ja nousemme n. 700 – 1200 metriä korkeuseroa päivän aikana.

Laskettelutaso hiihtovaelluksella pitää olla kohtalaisen hyvä ja aikaisempi vaelluskokemus Lapista tai Alpeilta olisi toivottavaa. Aikaisempi kokemus off-pisteiltä on pakollinen. Ennen hiihtovaellusta kannattaa tutustua vuoriin päivän tai kahden pienemmillä vaelluksilla ja off-pistehiihtoretkillä.

KATSO VAELLUSTEN TARKEMMAT OHJELMAT VERKKOKAUPASTA: